Search This Blog

Sunday, August 23, 2015

Kaip pagreitinti Mezon Yzi Wi-Fi internetą?



Įtariu turite problemų su Mezon Yzi internetu, kad jau skaitote šį straipsnį. Ir gerai darote, kadangi, man pavyko pasigerinti ryšio kokybę, pavyks ir jums.

Kaip pavyzdį naudosiu savo Mezon Yzi maršrutizatorių, modelio išvaizdą matote paveiksliuke, nemanau, kad esminiai nustatymai labai skiriasi ir kituose Mezon Yzi įrenginiuose, o kaip kas skirtinguose įrenginiuose atrodo, nesigilinau, tačiau, bet kokiu atveju tai Jums gali padėti, nors ir kažkiek kitaip atrodo įrenginys įšoriškai, ir gal kiek kitaip nusistato jo nustatymai, manau, kad visų esmė ta pati. Taigi naudosiuos savo įrenginiu, kaip pavyzdžiu iššaiškinti teorijai, kaip pagerinti Mezon Yzi interneto kokybę.

Aišku, Jūs negausite didesnio greičio, nei duoda paslaugų teikėjas, tik kartais internetas "šoktelna į neregėtas aukštumas" ir vėl buna normalus. Taip buna trumpai, bet vistiek labai džiugina, matyti kai siunčia daugiau, nei pasirašytoje sutartyje.

Dauguma žmonių, vis dar nemoka pasiskaičiuoti, kiek gi turi gauti interneto siuntimo greičio, po sutarties pasirašymo. Jei sudaro sutartį, dėl 3MB/S interneto greičio, tai ir tikisi gauti siuntimo greiti 3Mb/s. Tai reiškia, jie mano kad jie per sekundę atsisiųs 3MB duomenų. Deja, čia skaičiuojasi kitaip. Tiesiog tą skaičių, kuris yra sutartyje, interneto greitį, kurį perkate, reikia padalinti iš aštuonių. Skaičiais tai būtų taip: 3 : 8 =  0.375 Vadinasi, kai perkame 3MB/S internetą, mes turime gauti 375kb/s siuntimo greitį. Tai reiškia, 375Kb per sekundę duomenų. Ir tai jau maximumas, ir geriau neverta tikėtis, o jei gaunate ir daugiau kartais, tai reikia tik džiaugtis...

Taigi, kad jau suprantam vienas kitą, galime "greitintis" savo internetą. Kai su interneto naršyklę atsidarote IP adresą 192.168.1.1 Jūs patenkate, į savo maršrutizatoriaus nustatymus. Ir matote maždaug tai:

Status Summary
4G Status
Status     CONNECTED            Signal     RSSI:-72 , CINR:25
BSID       00:00:00:00:00:00    Frequency   3589000 kHz

Wi-Fi Status
Wi-Fi Network Name     Mezon-Yzi     Wi-Fi Channel     Ch. 3
Wi-Fi Range            Medium        Security Type     WPA/WPA2

Device
Device Uptime     1:07:08             IP Address     1.1.1.1
MAC Address     00:00:00:00:00:00     Software     R4967
Hardware     R06        

BSID, Network name, MAC address, Software, ir žinoma IP address turi skirtis, nei pavaizduota. Mus domina, tik keli parametrai, tai RSSI, CINR, Wi-Fi Range, Wi-Fi Channel, ir Software. Taigi dėl interneto ryšio gerinimo, yra ką pakalbėti. Pradėsiu nuo galo, ir nuo mažiau svarbiu parametrų paaiškinimo, link svarbiausių.

Kaip matote pas mane Software  R4967, tai yra naujausia programinė maršrutizatoriaus įranga, kuria atsisiunčiau iš Mezon svetainės. Tai nėra esminis greičio nulemėjas. Atsisiųsti galite ir Jūs iš čia: http://www.mezon.lt/Pagalba/Parsisiuntimui/MEZON_YZI_IMW_C920W/

Kitų įrenginių programinė įranga:  http://www.mezon.lt/Pagalba/Parsisiuntimui/

Wi-Fi Channel Ch. 3 reiškia, kad yra trys kanalai, paprastai buną nustatyta Auto, bet tas automatinis pasirinkimas, pasirenka pagal save, tai 5 tai 8 gali būti, įvairiai, esmė ta, kad kanalų geriau mažiau, nes kai jų daug greičiau naudojasi baterija, o iš jų kai buna daugiau jokios naudos, tad jei naudojates tik Jūs, vienas, ir jokių kitų įrenginių nejungiate, užtektų Ch. 2, papildomas tarkim bus atsargai.

Wi-Fi Range  Medium reiškia, kad Jūsų Wi-Fi ryšys, ne tas kurį įrenginys "paima iš oro" bet tas ryšys, kurį Jums atiduoda yra vidutinio nuotolio. Ir čia būtent, to ryšio atstumo nustatymas, tai paaiškinsiu ir vėliau, tiesiog Medium reiškia, vidutinį wifi ryšio perdavimo atstumą, o greičiui geriau Medium, arba Short, nes kuo ilgesnis atstumas, tuo ryšys silpnesnis. Taigi su Short, gausite geriausia ryšio kokybę, o su Long silpniausia, taip yra todėl, kad norint Wi-Fi ryšį perduoti toliau, silpsta jo greitis, o arčiau, būna stipresnis, "mažiau pavargsta" ryšys, vaizdžiau sakant. Žinoma ir pats turite buti prie įrenginio, jei nustysite Short, stebėkite gaunamo ryšio "padalas" per savo kompiuterį ar išmanųjį telefoną, mažiau "padalų" reiškia esate truputi per toli, o kai pilnos "padalos" atstumas nuo įrenginio geras.

Na ir priėjome prie svarbiausių parametrų, prie RSSI ir CINR, trumpai tariant ryšio kokybė bus geresnė, kai RSSI bus kuo Mažesnis, o CINR kuo didesnis, atskirai, jie nesireguliuoja, jie reguliuojasi automatiškai, kai vaikštote su įrenginiu po kambarį, tai jie ir keičiasi. Taigi, kai ieškot namuose, ar bute, gero interneto ryšio stebite butent šiuos parametrus. Taigi pasikraukite savo Mezon Yzi įrenginį, paimkite išmanųjį telefoną, prisijunkite prie interneto svetainės 192.168.1.1 jokių http ar www nereik tiesiog įvedam IP adresą, ir stebime RSSI bei CINR, man yra pavyke pasiekti RSSI: 69, o CINR: 26, maždaug tokie skaičiai. Jei CINR bus virš 20 jau bus gerai, ir RSSI geriau butų mažiau kaip 80, o tada bus neblogai.

Nors tiek daug pasakyta, ir tai dar ne viskas ;)

Maršrutizatoriaus nustatymuose, yra pora parametrų, kuriuos pakeitus, žymiai keičiasi interneto kokybė. Taigi atsidarome su naršykle IP adresą 192.168.1.1 ir bandome prisijungti. Jei jus pirma kart jungiates, tai Mezon Yzi dėžutėje rasite, slaptažodį, su juo prisijunkite, o vėliau jį pakeiskite, į savo sugalvota, nesijaudinkite, jei pamiršite slaptažodį, įrenginį galima resetinti, ir jis bus vėl toks pats kaip duotoje knygutėje su Mezon Yzi maršrutizatoriumi.

Jei jau prisijungiate, o jei ne, junkites. Paspaudžiam ant "Advanced Settings" o vėliau žemiau pasirenkame "System". Ir nuimkite varnele, nuo "Enable Hibernation ", nors tai ir naudinga funkciją baterijai, bet ši funkcija mėgsta, sumažinti labai stipriai interneto ryšio kokybę. Tiesiog, dabar įrenginys netaupis labai baterijos... "yra tos elektros, kam reikia taupyti baterijos energiją ... " ;)

Na ir pabaigai, kas svarbiausia, tuoj bus "super internetas"... ;)

Aukščiau matote, "Wi-Fi Settings", pasirenkame būtent tai, ir vėliau pasirenkame "Advanced" . Matome svarbius parametrus. "Radio channel" pasirenkame patys arba paliekame Auto, kaip anksčiau sakiau, mažiau taupo labiau bateriją.
Working Mode, pasirenkame 802.11g, nepaliekame, 802.11bg, kadangi 802.11bg veikia prastai, tai ryšys geras, tai blogas, "nepastovus reikalas", ir jokiu budų nesirinkite, 802.11b, tai tolimas ryšys, ir jis lėtas. Kaip sakiau anksčiau, jei didesnis atstumas tada ryšys silpnesnis.

O tada pasirenkame Wi-Fi Range Medium, arba Short, anksčiau aiškinau apie tai, na tai bus viskas. Aišku po parametrų pakitimo pasirinkite visada Apply ir jei reikia Reboot, kad perkrautumėt įrenginį.

Vis dėlto neatmetama versija, kad kažkas kitas dar naudojasi Jūsų internetu, kad taip nenutiktų reikia apsaugoti savo internetą slaptažodžiu, einame į Wi-Fi Settings , vėliau Basic, Authentication paliekame WPA/WPA2, Encryption Auto, o į Wi-Fi Password įrašome sugalvotą savo slaptažodį. Ir su tuo slaptažodžiu reikės jungtis prie interneto. Taigi pasirenkame Apply ir jei reikia Reboot. Ir jei norite galite pasikeisti interneto pavadinimą Network Name(SSID), laukelyje įveskite savo sugalvota pavadinimą. Ir vėl nepamirštam Apply ir jei reik Reboot.

Ir žinoma dar vienas triukas interneto ryšiui pagerinti, apie tai galite pažiureti youtubej. Esmė ta, kad naudojamas aliuminis, tinka aliuminio folija, ore esantis signalas sukoncentruojamas tiesiai į irenginį, tiesiog aliuminis atmuša ryšį. O atmuštas ryšys pasiekia įrenginį arba antena, nesvarbu kas bebūtų. Ir jei plotas kurį aliuminio folija apimą didelis, tai geresnis ir ryšys, svarbu išgaubtumas, kad atmušamas signalas tikrai pasiektų irenginį. Kadangi pats Mezon Yzi įrenginys apima nedaug ploto, tai WindSurfer dar vienas budas pasigerinti ryšį.

Mezon interneto greitį galite pasitikrinti, svetainėje:  http://greitaveika.mezon.lt/

4 comments:

Unknown said...

labas gal gali padaryt tutoriala kaip pasikeist ip ant mezon? arba per skype dr_painless aciu!

Anonymous said...

Laba senas įrašas, bet ir su daug techninių klaidų. Wifi channel - ne kanalų kiekis, o wifi naudojamo dažnio kanalo numeris. CINR ir RSSI nesireguliuoja automatiškai - šie skaičiai rodo priimamo signalo kokybę ir jei priėmimo sąlygos keičiasi (pvz. vaikštai po kambarį) - tai ir CINR su RSSI keičiasi.Pradžioje MB sumaišyta su Mb. Wifi range medium/long/short išvis nesupratau kas parašyta, kažkokie mistiniai ryšio pavargimai (suprantu vaizdines priemones). Jei jau vaizdžiai sakom, tai - tas mezon Yzi siunčia stipresnį arba silpnesnį signalą, ir, galbūt, ssiunčia duomenis sparčiau arba lėčiau (data-rate). Analogija būtų tyliau arba garsiau bei greičiau arba lėčiau kalbantis žmogus (ilgu nuotoliu ypač patalpoje dėl aido greitakalbį tylų žmogų suprasti sunkiau)

AndriusMan said...

Man atrodo, kad tai nieko nepadeda. Geriau nueiti į jų pačių svetaine ir ten pareguliuoti nustatymus.

Unknown said...

Pamirsau wifi passworda ka daryt?