Search This Blog

Friday, January 27, 2017

Kaip pasirinkti kompiuterį GNU/Linux operacinei sistemai 3-dalis.

Mes jau vaizduotėje pradėjome rinktis sau nešiojamą kompiuterį, rinksimės detales, lankysimes gamintojo svetainėse.

Vaizdo plokštė:

Tai vienas svarbiausių elementų renkantis kompiuterį Gnu/Linux operacinei sistemai, juk visi norim matyti gražų vaizdą, nei per daug šviesų, nei per daug tamsų, ir ryškiomis, sodriomis spalvomis, todėl ir mums reikia draiverių, ir reikia pasirinkti gamintoją, kuris atsižvelgia į Gnu/Linux vartotojo norus. Nes jeigu jam neįdomu linuksas, tai kodėl mes turėtume domėtis jo kompiuteriais...

Šiuo metu populiarios trys vaizdo plokštės, Intel, NVIDIA, ir AMD. Aišku tai ne visai teisybė, tiek Intel tiek NVIDIA ar AMD, gamina daug visokių ploksčių modelių, bet orientuokimes tik į trys gamintojus, nereikia apsikrauti galvos kuo nereikia.

Taigi pabandykime pažiurėti kokius draiverius siulo gamintojai.
Pirma stotelė Intel draiveriai.

Tinklalapis:
 https://downloadcenter.intel.com/product/80939/Graphics-Drivers

Taigi aš palengvinau jums paiešką, ir iškart nukreipiau su šia nuorodą į vaizdo plokščių draiverius. Deja daugiausia draiveriai tik Windows operacinei sistemai, nors Intelio procesorius veiktų su Gnu/Linux tikėtina, kad veiks ir su Intel vaizdo plokšte, nes kažkokie geri žmonės bus tiesiog sukurę tuos draiverius, tačiau be realiai linukso įdiegimo į savo kompiuterį to nesužinosime, nes gamintojo svetainėje nieko linuksiško nesimato. Diegti linuksą į kommpiuterį ir žiurėti kaip veikia greitesnis būdas, tačiau, mes galime apsilankyti konkrečios Gnu/Linux sistemos svetainėje, ir ieškotis kokius draiverius turi, ir kokias vaizdo plokštes palaiko. Bet jei dar kompiuterio nenusipirkę, kam vargintis, ieškokim paprasto būdo.

Kitas gamintojas vaizdo plokščių yra NVIDIA, taigi jo draiverių tinklalapis:

http://www.nvidia.com/Download/index.aspx?lang=en-us

Šio gamintojo sveteinėje linukso draiveriai yra, tik ne su visomis vaizdo plokštėmis. Vadinasi norint rinktis nešiojamą kompiuterį su NVIDIA vaizdo plokštę reikia sužinoti kokios suderinamos su linuksu. Pasirinkti teisingai, kad linukso draiveriai būtų konkrečiame kompiuteryje nesunku, tereikia, internetinėje parduotuvėje pasirinkti kompiuterius su NVIDIA vaizdo plokštėmis ir žiurėti, ar yra jos draiveriai linuksui. Tačiau pastebėjau, kad NVIDIA, kurdama tuos draiverius labiau rūpinasi SLED arba SUSE linuksu, rašo gidus tos operacinės vartotojams, ir tiek, manau, kad jeigu turite NVIDIA vaizdo plokštę, tai geriausia būtų pasirinkti SUSE GNU/Linux jūsų naujam kompiuteriui. Gali būti, kad ir tie draiveriai buvo kuriami ant SUSE ar SLED linukso, kad jau taip tas NVIDIA gamintojas daug apie ją kalba.

Na ir galiausiai liko tik AMD gamintojo vaizdo plokštės, yra ir kitokių, retesnių gamintojų, bet jos tokios nepopuliarios, retos, kad apie jas kalbėti nėra reikalo. Na tiesiog nemanau, kad jums reikia apsikrauti IT terminais.

Taigi AMD gamintojo draiverių tinklalapis:

http://support.amd.com/en-us/download

Na priešingai nei anksčiau minėtose gamintojų svetainėse, AMD turi draiverių įvairiems Gnu/Linux, ir ne tik jiems. Mano nuomonė šis gamintojas labiausiai domisi savo klientais, nes draiverių pasirinkimas tikrai platus. Jeigu toji vaizdo plokštė palaiko linuksą, tai bus ne tik paprastas kodo paketas visiems linuksams, bet ir konkretūs sukompiliuoti failai, tiek RHEL, CentOS, Ubuntu, SLED, SUSE, ir aišku Windows operacinėms sistemoms. Manau, tai teisingas pasirinkimas, todėl kituose savo tektuose akcentuosiu būtent AMD vaizdo plokštes.

Vis dėlto, dažnai būna, kad gamintojo draiveriai prastai veikiantys, naujiems kompiuteriams dar nespėjo ištobulinti savo draiverius, todėl perkant nešiojamą kompiuterį, reikia apsidrausti, ir pirkti kompiuterį su Windows OS, galite ir nepirkti jei manote, kad turite arba jei gausite. Po kažkiek laiko padėtis pasikeis, rasite arba tinkamą linuksą, kuris veiks su draiveriais, arba truputi palauksite, kol atsinaujins draiveriai, bet gamintojui pranešite, kokias problemas turite, ir greitu metu, jūsų naujasis kompiuteris veiks su linuksu be problemų. Todėl nešiojamas kompiuteris turintis pora metų ar daugiau, labiausiai palaikomas bus visų linuksų, nei naujas kurio draiveriai dar neseniai pas gamintoją. Senaties taisyklė galioja visiems gamintojams, jeigu pradžioje jus galėjote naudotis tik vienu linuksu, tai po kažkurio laiko, jau galite beveik su visais. Nes draiveriai būna gerai žinomi, būna perkelti net į branduolį, kitaip tariant būna idiegiami kartu su operacine, ir jums nieko daryt nereik, nei siųstis draiveriuis nei juos atnaujinti, tiesiog naudojates ir viskas. Jeigu paprasta viskas būtų su tais draiveriais, kaip ant Windows OS, nereiktų man daug ir pasakoti.

No comments: