Search This Blog

Friday, January 27, 2017

Kaip pasirinkti kompiuterį GNU/Linux operacinei sistemai 2-dalis.

Na jeigu padirbėjote gerai su pirmaja šios temos dalimi, o tai galėjo užtrukti nuo kelių dienų iki savaitės ar daugiau, kol pripratote su Gnu/Linux operacinėmis sistemomis. Dabar aš parodysiu, ir patarsiu pagrindinius dalykus, apie nešiojamus kompiuterius.

Iš esmės nešiojamas kompiuteris tapo visai pigus, jeigu pabandysite įsigyti gera planšetinį kompiuterį, tai pamatysite, kad to kainą netgi didesnė už kai kuriuos solidžius nešiojamus kompiuterius, todėl mano nuomone, pirkti planšetes dabar tiesiog neapsimoka. Dar vienas dalykas kodėl nešiojamas kompiuteris manau geriau nei stalinis, tai jo energijos sunaudojimas, baterija, kuri saugo jus jeigu staigiai dingtų elektra, tokia pati kaina kaip ir stalinio, ir netgi didesni resursai nei lygininant su kai kuriais staliniais kompiuteriais, net už panašią kainą, todėl sakau, kad vėlgi, pirkti stalinį kompiuterį apsimokėtų tik dėl tam tikrų aplinkybių, tarkim, jeigu jus daug rašote, daug žaidžiate, ar tiesiog daug dirbate, tuomet susirinkti gerą stalinį kompiuterį bus geriau, nors gali ir kainuoti daugiau.

Gnu/Linux operacinės sistemos ir anksčiau, ir dabar, yra geriau suderinamos su staliniais kompiuteriais (Desktop computer). Perkant nešiojamą kompiuterį pirmiausią reikia atkreiptį dėmesį kokiai operacinei šis kompiuteris sukurtas. Tai pastebėti visai nesunku, reikia apsilankyti gamintojo svetainėje, ir pažiurėti kokioms operacinėms kompiuteris turi draiverius, tuomet galime spręsti, mums reikia tokio, ar ne.

Deja linuksas su draiveriais turi problemų, gamintojai, nelabai noriai atnaujiną draiverius, o konkrečios Gnu/Linux versijos programuotojai nesuspėja visur, bet žmonės naudojantis Gnu/Linux padeda vieni kitiems, atviras kodas tuo ir pranašesnis, kad geriausi pasaulio programuotojai, gali prisidėti, tobulinti ir keisti linuksą, visi kažkuo gali prisidėti, bendromis jėgomis sukuria saugią, stabilią ir greitą operacinę sistemą. O jeigu kodas atviras, visiems prieinamas, tai ir gerieji ir blogieji, didina sistemos saugumą, vieni užtaiso spragas, kiti ieško kažkokių klaidų.

Todėl renkantis kompiuterį, pasistenksime, kad mūsų nešiojamas kompiuteris turėtų kuo mažiau problemų su Gnu/Linux, mes patys pasirinksime tiesiog lengviausią kelią.

Procesorius:



Bet mums reikia išsirinkti nešiojamą kompiuterį, todėl reiktų apsispręsti Intel ar AMD procesorius, vėliau gilinsimes į konkrečius modelius ir t.t.

Intel procesoriai užimą didžiausią rinkos dalį, jie greiti, patikimi, ir žinoma brangesni nei AMD. Gal pastebėjote o gal ne, bet su Intel procesoriais kompiuteriai yra brangesni, beveik nieko įpatingo ten nėra, o kainą traukia 300 eurų ir daugiau. Taip jau yra, jie sau gali didesnes kainas, jie labai populiarūs, bet ir AMD procesoriai neprasti, ir kainuos mums mažiau.

Iš esmės visai nesvarbu, Intel ar AMD procesorius, tai jūsų pasirinkimas, Gnu/Linux veiks gerai tiek su Intel tiek ir su AMD. Gilintis į procesorius labai stipriai dar nereikėtų renkantis nešiojamą kompiuterį, reikia vertinti visą kompiuterį, o ne tik tą vieną jo procesorių.

No comments: